Pin It

A London Penthouse with Panaromic Views Over the City

Thomas Griem of TG-Studio designed this two storey penthouse. - The spectacularly positioned bathtub

TG-Studio’s suave interior design of a Penthouse on the doorstep of London’s thriving financial district.

This rather handsome, new-build London penthouse apartment by Berkeley Homes is built on top of an historic Edwardian building in Aldgate.

The Aldgate apartment, by Berkeley Homes and designed by TG-Studio was built above an existing building

Thomas Griem, director of TG-Studio, was commissioned by Berkley Homes to design the whole interior of the Aldgate property, spread over the 6th and 7th floors.

Thomas Griem, director of TG-Studio : Canaletta walnut dressing table by Giovanna Azzarello

“Our aim was to create a warm, comfortable home whilst still being luxurious, contemporary and organic” says Griem. “As the penthouse is a new-build on top of a refurbished Edwardian building, the approach to the interior was of particular significance to me. I knew it had to be treated differently in order not to undermine the character of the older parts of the building.”

All of the ornaments, fittings and tableware were chosen by TG-Studio

Thomas’s idea for the design was based on the concept of photography inspired by the views over the city. He has used the architecture of the windows to frame these vistas, seen most prominently from the sitting room where a 12 meter wide window, leads onto an elegantly furnished balcony providing a panoramic view over rooftops.

The dining area gives onto a spacious terrace furnished by TG-Studio

The home office also has panoramic views effected by TG-Studio

One of the most tone-defining features is the wood clad wall in the main living space. The stained oak is the same as the flooring that Griem has extended to run up to the ceiling on one end. It gives this space a certain mid-century retro, gentleman’s smoking room feel. It is a warm but unusual touch that could be too imposing or even too retro (à la Abigail’s party!) but the unique pairing with an ultra contemporary storage and TV unit keeps it of the moment.

The masculine TG-Studio sitting room with its feature wood clad wall and storage-TV unit

‘The oak clad wall created a special surface on which we hung the bespoke cabinet,’ describes Griem. ‘In contrast to the organic properties of the wood on the wall, we used harder and richer materials for the cabinet: Matt white lacquer, polished arabascato marble and fake blue shagreen leather.’

A reproduction of George Nelson's 1958 home desk - Detail of the wall cladding and unit in the main living space all chosen by TG-Studio

And the addition of suave, somewhat masculine furniture choices like the Papillo armchair from B&B Italia, Glas Italia coffee table and Flexform’s oversized Grandemare sofa give it a man-cave-esque edge, most likely to appeal to the city bankers who would be perusing and hopefully inhabiting it.

All the furniture and equipment was chosen by TG-Studio's Thomas Griem

The dining area has an similarly moody charcoal textured wallpaper, and a statement monochrome Skygarden suspension light by Flos above the Arflex Octopus table. Matthew Williamson’s graphic Peacock rug, from The Rug Company, lightens the palette and gives a little bit of decoration to the dark block colours and shapes.

The kitchen designed by TG-Studio

The other end of this open plan space houses the kitchen, where Griem applied more lighting and lighter tones for efficiency reasons. ‘I believe that every room deserves a different level of mood and lighting. For example, where a corridor can carry a lot more mood as the only task it fulfils is to travel through, – however for practicality a kitchen must be bright and light,’

TG-Studio decided on a restful palette for the landing-corredor

As you move upstairs the colour palette changes and becomes more neutral, with more of a minimal aesthetic; another move to engage the city worker who needs a sleeping quarter that is calm, collected and a retreat away from the intensity of the city.

One of the bedrooms on the upper floor, designed by TG-Studio

The pure white bedrooms have Foscarini bedside lights and accents of lime green here and there. A few more mid-century moments make an appearance, supplied by the canaletta walnut dressing table, a semi-circular design by Giovanna Azzarello entitled Vanity for Porada. And then there’s a George Nelson home desk, another walnut piece with colour pop shelf dividers, a reproduction of Nelson’s 1958 design.

A further bedroom by TG-Design

‘I am particularly excited about the master en- suite,’ says Griem, ‘There’s a large, white freestanding tub (main image) that sits in front of a magnificent full end-wall window so that when you sit in it, you’re essentially a part of the cityscape. It weighs 300 kilograms and it took six men to carry it up seven floors!’

TG-Studio designed this en-suite bathroom

TG-Studio designed this further bathroom

Griem has packed in a whole lot of beautiful and classic design into this two level penthouse, as well as plenty of character and inspiration from an era built around the prestige of the business man. Cleverly, the lower floor is something of a stylishly moody, man-cave and the upper space a calming, tranquil retreat to escape the hustle and bustle below.

Recommended reading:

A 9000-Square-Foot Luxury London Penthouse
A London Penthouse with Decadent Layers and Finishes

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation may be in use.
Please do not submit your comment twice - it will appear shortly.

Archives